藍情寫作

部落的喜悅

三月二十日係呢個晚上,好開心…真的好開心,多謝《原林部落》的葉冠霖讀出咗我第一次寫的小故事。

因為我參加咗由《原林部落》同MySinaBlog合作的《原林部落》誠徵感人小故事環節,因為我每晚都有聽開這個節目,點解?

因為我本身是返夜班工作關係,係夜深人靜一個人工作的環境下,陪伴住我的就只有收音機。當我第一次聽呢個節目的時候,個心係度想什麼叫做Blog,細心聽聽先知Blog原來係一個個人的網誌簡稱 Blog,其實之前都有試過玩吓 Dreamweaver 同 Flash 呢類軟件,所以對網頁上的知識都有些少認識,而我本身的工作都環繞住 Photoshop 、Illustrator 同埋一些設計及印刷上的電腦知識,咁啱係數月前我的好朋友問我有冇興趣開個 Blog 玩吓,心想都好呀,自此之後便愛上咗 Blog 喇。

其實我對寫作是不大興趣的,因我的學歷不高,係呢到人少少講俾你地知啊,我中二都未讀完架,所以我的 Blog 唔會有太多的文章出現,只係將我生活一些開心事同喜歡的事物同大家分享。

而我今次寫呢個小故事,都係上次聽 原林部落 的劉雅欣所講的一對小夫妻的小故事,一篇好感人 Blog 文章,而軀使我對寫作小故事的興趣,而我這個故事內的主人翁都是用咗我對返夜班人士的生活作為藍本而寫,因為我覺得一個長期返夜班工作的人,有好多事和物都是失多於得「只是個人意見」,如果各位想聽下我呢個小故事,不妨上網去 香港電台網頁《原林部落》節目重溫聽下葉冠霖的深情演繹。

不過好可惜《原林部落》呢個節目好快就冇得聽喇,因為好似電台的節目掉動關係而陪伴咗我半年的 原林部落 快要結束,真的有啲唔捨得,係度我祝葉冠霖、沈達元同劉雅欣有更多發展及更美好的將來。

0 comments on “部落的喜悅

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: