情深強話

爸爸的手好暖

唔知大家有冇試過幫爸爸或媽媽剪過指甲或腳甲呢!我以往亦未曾這樣做過,但今日我做了。

今日已是爸爸入院後的第四個星期六,而襯今天星期六可以六點收工,下班後便即刻坐車趕去醫院探爸爸,因為探病的時間有限,所以我要爭取時間行快幾步。

來到醫院步入病房,看見爸爸獨個子坐在病床旁看電視,看見爸爸的精神同面容都比上星期日睇他時好咗好多,真係好咗好多。

今晚亦同爸爸傾咗一陣,之後爸爸話同我剪吓腳甲,於是我攞個指甲鉗同爸爸剪腳甲,我一邊剪,個心就有一種好奇特的感覺,果種感覺好特別,我形容唔到,但又好驚,驚是我怕剪腳甲時整親爸爸,好在都冇整親爸爸。記得上兩星期我第一次用剃鬚刨幫爸爸時都有這種感覺,可能這種感覺是我驚整親爸爸而來。剪完腳甲後我陪伴爸爸睇了一陣電視,這時我一直握住爸爸的手,感覺爸爸的手好暖,那種暖的感覺好像爸爸的血在我身裡流過一樣,是親情的暖,我好想一直握住,可惜探病的時間始終有限,只好同爸爸講:我走喇!你休息多啲啦!我明天再來睇你啊。

講起嚟都有點兒不孝,每星期只可以係星期六日先有時間去睇吓爸爸,希望爸爸唔好怪我就好囉!

0 comments on “爸爸的手好暖

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: