同您分享 強說強話

您會驚今日是黑色星期五嗎?

今日是十三號嗎?今日是星期五嗎?吓!咁咪即係黑色星期五囉!

其實唔使我多講,眾所周知每逢十三號再加埋星期五就是黑色星期五!

係西方人嚟講都會覺得十三這個數字是為不祥,但係中國文化來講就剛好相反,反而是吉祥,因為十三(實生)喎!幾好聽幾好意頭呀!

唔信?你問吓現時香港人呀!十三呢個數字幾多人爭住要嚟做幸運號碼,例如好似車牌號碼、手提電話號碼,甚至乎如果身份證號碼上有十三這個數字,都會開心足一世!

不過外國人就剛剛相反,好驚十三這個數字,例如好驚自己住十三樓,好驚自己係十三號出世,又或者好驚自己車牌號碼有十三號這數字等等…!而且聽聞外國人如果申請咗張信用卡,如果卡上有十三這個數字,會即刻向銀行退卡添,咁所以呢個日子對外國人嚟講都幾忌架!

不過無論你是中國人也好,外國人也好,每當今日遇到倒霉的的事,都不奇言地會說是因為黑色星期五囉!咁你哋又會唔會驚今日是黑色星期五呢?

但是我唔明白點解逢星期五十三號就是黑色,其實,如果你細心望一望個月曆,平時全部日子都是黑色,只是除了星期日或者公眾假期先至紅色之麻,點解淨係星期五先叫黑色呢?

0 comments on “您會驚今日是黑色星期五嗎?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: