強說強話

熱身

在這兩三日來終於都感覺到初冬來臨的凍意!雖然亦未至於凍到要著羊毛底衫出街,不過在這個初冬來臨的季節前,最適宜去食一些暖胃的食物,例如就是我最喜愛的「打邊爐」。好耐都冇試過係美心快餐「打邊爐」喇!咁啱今晚行完街街,於是就入咗美心試吓這個「和味火鍋」。

071104001

不過講真一句呀,係快餐廳度食「打邊爐」係就係有些唔低,但閒來試一試也無妨,我哋叫咗兩款「和味火鍋」,一個是「醉蝦火鍋」主要材料有鮮蝦四隻、肥牛肉數片、竹筒墨魚滑、日式魚旦、獅子狗卷、鮮冬菇、菜及烏冬等等,而另一個是「醉雞火鍋」主要是變咗醉雞數件,其他同上一樣,再叫多一個「咖哩牛腩飯」,雖然主打是「打邊爐」,但食晚飯始終有些飯落肚至得嘅!

至於材料方面都尚算幾新鮮,個竹筒墨魚滑最得,幾滑口,而個豬骨湯底都幾夠味,但係唔係味精湯我就唔知囉!

雖然說是一人份量,但如果以這個四十加九的價錢我就覺得唔低囉!講真一句呀!如果要食得飽我起碼要叫兩份都唔知得唔得!咁我另願去啲任叫任食的火鎬酒家打邊爐囉!起碼食物款式多好多呀嘛!您話係咪呢!

今餐就當是嚟緊的打邊爐日子熱身啦!

0 comments on “熱身

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: