同您分享 喜愛電影

一套不錯的電影《魔間傳奇》

由《黑超特警組》開始到《智能叛變》,一直都很喜歡看「韋史密夫」啲戲,雖然我以往不是在戲院看他的電影,只是買他主演的電影 VCD 來看作支持,不過今晚我好開心能夠真正入戲院支持他主演的《魔間傳奇》。

071230001

我覺得這套《魔間傳奇》「韋史密夫」真係演得好好,一開始我就感覺到佢孤獨、寂寞、無助同孤軍作戰之感,而他那份責任心和正義感亦感動了我們。尤其是「韋史密夫」同隻狼狗果幾場戲,真係演得好溫馨,可惜看到隻狼狗死果幕真係有少少眼濕濕,果幕「韋史密夫」演得好感人,而導演亦都好刻意地冇正面拍「韋史密夫」殺死隻狼狗,只係影住佢難過傷痛的表情,「韋史密夫」真係做得好好。

看完《魔間傳奇》之後,發覺有點像似《劫後重生》,當全世界得你一個人單獨生活,其實真係須要有無比的意志才可生存下去。而且「韋史密夫」仲係要臂負拯救世界的使命,雖然故事題材亦都是美國人一向的英雄式主義片,但係好能夠令人好易代入套戲,有驚嚇,有特技。 亦都好佩服外國政府對電影工作業的支持,竟然可以為求真實感,不靠電腦特技而選擇將紐約市封街拍攝,視覺上真係非常震撼,整體上這套《魔間傳奇》每一個畫面都非常緊湊,我就覺得幾好睇,唔知會唔會有續集,真的很期待。

0 comments on “一套不錯的電影《魔間傳奇》

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: