很多時都在想做小朋友真的很好,無悠無慮,簡簡單單.,無需為人世間的事情而煩腦,每天只係安心地吃、玩和睡,這種特權我相信只有小朋友先會擁有。

而小朋友無雜念的思想程度,係去到可以令佢哋完完全全好安心,好安靜地熟睡,當佢哋熟睡的時候,無論你怎樣搞佢哋,小朋友依然可以睡得很甜很舒服。

換轉係我哋成年人,邊有可能睡得如些安穩,只要感覺到有小小風吹草動,己經成個人醒晒。

所以真的很羡慕做小朋友,其實隨著我們年紀的增長,人的煩腦同雜念亦都會隨之而增加,有時更甚至被壓得透不過氣。

但很奇怪?大人總是羡慕小朋友,希望自己可以重返童年。而小朋友亦是一樣,總是羡慕做大人,希望自己可以快些長大,做很多大人才可以做的事,或許人就是這般矛盾。

所以很多人都說,童年永遠都係人生中最寶貴的回憶,亦都係一生中最開心的時候。

我真的希望這代的小寶寶,可以好好地享受佢哋寶貴嘅童年,簡簡單單的,快快樂樂的,健健康康的,就是我們想見到的。

0 comments on “童年

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: