瘋強為食

初嚐橋底辣蟹

自從上年看過聰聰食「橋底辣蟹」的網誌之後,一直以來都很想去食一次,而係過去的星期六晚上,終於都可以品嚐到這美食。

雖然這晚嬋嬋因為要陪彤彤關係,所以沒有在我身邊一起品嚐這「橋底辣蟹」,但這晚我與兩個知己朋友的組合,絕對是一個享受美食的組合。

這間位於灣仔鵝頸橋底的「橋底辣蟹」都算唔錯,雖然唔係食得好豪,只係叫咗招牌菜橋底炒蟹(小辣)、豉油王炒麵、豉汁抄蜆、椒鹽豆腐粒同韮菜花炒咸肉,但都已經食得很飽很滿足。

“橋底炒蟹"的主角"蟹"可以說係海鮮極品中其中之一,原因係蟹肉夠鮮味,而且肉質夠厚,再加上這獨特的製法,將蟹斬件炸香,然後再加辣椒回鑊炒,更令蟹肉格外惹味,至於辣的程度,可因個人喜愛而選擇大、中、小辣,悉隨專便。

“豉油王炒麵"亦都幾有水準,麵身幼而且口感唔錯,唔算太油膩,撈埋啲"橋底炒蟹"的蒜蓉一齊食,味覺都幾特別。碟"椒鹽豆腐粒"都幾正同得意,外脆內軟,咬落口個口感好像食緊豆腐花咁,好滑。"韮菜花炒咸肉"炒得幾香,而且啲臘肉都唔算太肥膩,韮菜花亦比想像中的嫩,不過味道還是咸咗少少。至於碟"豉汁抄蜆"都是一般大排檔的味道,雖然芡汁稀稠適中,但蜆肉就不是很大隻,所以冇咩驚喜。

0 comments on “初嚐橋底辣蟹

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: