BLOG TAG

BLOG TAG:當日中一仔

悠長假期的第十三天。今天終於都可以重回鮮奶國的國土啦!我失蹤咗呢幾日,唔知大家有冇掛住我呢?不過我相信一定會有,因為我都好掛住大家!

想不到剛剛玩完《最討厭的電話鈴聲 Tag》冇幾耐,咁快又有一個新 Blog Tag遊戲出現,睇來這個炎炎夏日將會有更多得意好玩的 Blog Tag遊戲出現。

言歸正傳,正如悅悅所說,這個 Blog Tag是讓大家回憶一下自己當年讀中一時的回憶,然後再踢多三位 Bolg友仔一齊話當年。而今次踢我的藍朋好友不是悅悅,而係金婆婆、HaPPy和文兄。不過事隔成廿多年前的事,要即時記起真係有點困難,而且人大了對於時隔這麼久的事情,記憶始終會有點模糊,真係要慢慢記番起先得囉!

(一)第一日踏入你要入讀的中學,見到什麼令你最難忘?
記憶中第一日踏入這間中學是 1983年的事,我是就讀於西區巴丙頓道的培英中學。
至於令我最難忘的事呀?我諗都是每天返學都要行條大斜路先返到學校囉!

(二)中一係拎個咩樣書包?
至於拎咩樣書包呀?印象中應該係一個好普通好普通的公事包款式書包,顏色是黑色。

(三)中一的班主任還記得叫什麼名字,教你什麼科目?
至於中一的班主任老師只記得姓「關」,是女老師,教語文科。

(四)還記得第一個跟你結識的同學是誰?現在還有聯絡嗎?
呢個當然記得啦!因為是一位女同學,而且仲係坐係我隔鄰座位。
至於還有沒有聯絡呀?已經沒有囉!

(五)中一時參加了什麼課外活動,對你日後有影響嗎?
課外?是否指課室以外的活動嗎?咁係課室內的活動可以嗎?
記得曾參加過樂器班,玩的是色士風樂器。

看來這個 Blog Tag真的很受大家歡迎,已經看見好多 Bolg友仔被人踢了,都唔知踢邊個 Bolg友仔好。不過玩 Blog Tag最好玩之處就係踢人呢一刻,咁我就踢以下這五位藍朋好友啦!

↑ *瀅瀅當然是未經歷過中一階段啦!這是踢瀅瀅媽媽!^_^

 

0 comments on “BLOG TAG:當日中一仔

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: