同您分享 強說強話

究竟我係咪小兒科

最近無線台推出的最新遊戲節目《係咪小兒科》,睇過第一集後,我覺得是近年最正最好睇的綜藝節目,除了遊戲節目富娛樂性之外,仲很有教育意義,真係很適合大人小朋友一齊收看。

雖然外間說無線台這遊戲節目《係咪小兒科》是抄襲廣州人氣遊戲節目《五年級插班生》,但我覺得呢個遊戲節目,如果真的能夠帶給觀眾有教育意義的娛樂,我相信大家都會說無線台抄得好。

而遊戲節目每集除了請一位嘉賓玩之外,仲有一些精乖可愛的小朋友陪同一齊玩遊戲答問題。雖然節目遊戲中的問題是小學生的問題,但問著已經放低了書包咁多年的大人來講,真的有機會忘記或不懂回答。尤其是我哋呢啲日以繼夜只掛住工作搵錢的大人,有些問題唔識答真係一點都唔出奇。

起初我興致勃勃咁跟住玩,頭三條題目都識得答。之後跟住就一路睇就一路笑,笑係笑自己唔識答,睇住啲題目大汗疊細汗咁想到腦袋都實埋,連覺得接近啲的答案都差成千丈遠,睇嚟我真係小兒科囉!那時我的心情就正如嘉賓吳君如所說:「小一都唔識真係死得啦!」原來小學生的問題真係可以考起大人。

0 comments on “究竟我係咪小兒科

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: