強說強話

返學週記

不經不覺今日已經是第三週的課程啦!今日亞 Sir 冇教書,只係播放一啲做保安常見問題的片段或報紙上的剪報俾我哋睇,要我哋找出有什麼錯處,從答案中認出錯處或找到可以幫助我們改善學習的資料。

而係上星期的第二週課堂首兩天,都是繼續上普通話和英文堂,雖然我講的普通話依然都是半鹹半淡,但總算比之前學懂怎樣講,至於聽方面,亦比以前懂得聽很多。不過英文就強差人意囉!都係只識得來來去去打招呼的句子。

而係星期三至星期五呢三日課堂是電腦堂,起初仲以為上電腦堂,是教我們有關做保安要用到的電腦知識。點知原來是教電腦的入門,講到呢到我想大家都會想到電腦堂是學什麼囉。不過好彩亞 Sir 說如果你是識電腦的話,可以自己靜靜地咁上網,但就唔好發出聲音同騷擾其他同學,就係咁,係呢三日的電腦堂我就不停係咁上網、遊 Blog、再上網、再遊 Blog,雖然沒有MSN玩,但慶幸可以係互聯網上有 CBOX 與 PLURK 這兩個留言板,可以同 Blog友仔傾下偈打發時間。

所以係度我要謝謝以下的藍朋好友,係 CBOX 與 PLURK 這兩個留言板上陪伴我渡過了這三天,排名不分先後,包括有容子、悅悅、車厘子、大悅、台長、wingwing、雪晴、Oasis、CC、HaPPy 等等。如有說漏請多多包涵。

0 comments on “返學週記

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: