強說強話

我的晚餐

今晚嬋嬋同屋企人都去咗飲親戚的結婚酒,所以今晚要食自己。

本來諗住今晚落街食碗雲吞麵,又或者去大乜乜食飯就算。但諗到自己今晚返夜班時食咩好?於是就諗住今晚自己煮飯食。而且自己煮仲可以順便煮多少少帶飯返公司食。於是落街去咗街市行咗個圈,買咗八隻鴛鴦雞翼、十蚊梅菜肉餅同一扎唐生菜。

話時話,其實煮飯一點都唔難,難就難在當去到街市時,見到樣樣都想食都想買,呢樣嘢就最難攪,尤其是煮一兩個人的飯餸就更難煮。所以好多兩夫妻都好怕在家中煮飯,因為買得多又食唔晒,買得少又好似唔夠食咁,真係難為了家嫂囉!哈哈!

講番今晚我的晚餐先!好在我既煮飯能力都沒有「 退化 」度,都仲記得煮飯落幾多水。有雞翼、有梅菜肉餅同生菜,埋單計數三十蚊都有找,你地覺得經濟嗎!

13657-2230089

13657-2230087
煎鴛鴦雞翼 ( 黑椒味同沙嗲味 )
13657-2230085
蒸梅菜肉餅
13657-2230086
油水唐生菜
13657-2230088
當然唔少得白飯任將啦
13657-2230090
最後當然是我今晚夜班的飯盒

0 comments on “我的晚餐

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: