強說強話

落實去長洲過年

仲有三個星期就係農曆新年,我想很多朋友都已經著手安排過年節目。例如安排拜年聚會,又或者揀選出外旅遊地方過年等等…

但是,因為農曆新年只得三數天的假期,所以就算想出外旅遊地方過年,都幾難選擇去什麼地方。想去得遠玩多幾日既就一定要攞多幾日假,但如果不攞假又確是去不到什麼地方,所以好多人都會選擇返國內,又或者去澳門這些地點玩兩三天。

而我呢兩三年農曆新年亦都跟親友返國內過年,不過今年終於得賞所願再去長洲過年玩兩日。是呀!你沒有聽錯,是長洲。或許你會問去長洲過年有什麼好玩,同係香港過有什麼分別?

不過,若果是識我的博友們都應該記得,我早幾年農曆新年曾經都是係長洲度過了年初二三的兩日一夜。今年亦都是揀係年初二三呢兩日係長洲度過,因為果年真係玩得好開心,尤其是身處係長洲碼頭前,看見成條街都搵滿晒一檔一檔的美食小販檔,真係食到你停唔到口,真係令到我好難忘!至於有幾難忘幾開心令到我咁想再次去長洲過年,可以睇番我果年這篇《我的豬年悠長假期之“吃喝玩樂長洲遊”》博文你就明白。

而今日嘅開心事就係,我地肯定落實年初二三去長洲過年,而且今日更已經託我契仔媽咪同我地係長洲找到渡假屋添,而且仲好好彩揾番果年的渡假屋,這消息確是令我好開心,真的好希望快些到果兩日,真係好期待期待!

0 comments on “落實去長洲過年

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: